Video afspelen

Delen

Als je kanker hebt, is lotgenotencontact enorm waardevol. Niemand begrijpt jou meer dan mensen die weten wat je ongeveer meemaakt. Kanker kan veel verwarring veroorzaken en vragen bij jou laten oproepen. Onder andere over jouw behandelingsproces, bepaalde bijwerkingen van je medicatie en dagbesteding als je weinig energie hebt. Met lotgenoten heb je altijd mensen bij wie je terechtkunt en die in een vergelijkbare situatie zitten.

Jouw verhaal delen middels lotgenotencontact

Kanker kan enorm eenzaam voelen. Het is dan fijn als je weet waar je terechtkunt voor lotgenotencontact. Waar vind je mensen die in dezelfde situatie zitten als jij? Waar kun je horen hoe anderen omgaan met hun kanker? Op welke plekken kun je gelijkgestemden fysiek ontmoeten? Hoe krijg je online contact met lotgenoten? Wij hebben een overzicht voor je opgesteld, zodat je gemakkelijk op één pagina antwoord krijgt op al deze vragen.

Video afspelen

Centrum voor leven met en na kanker

In Centra voor leven met en na kanker (voorheen inloophuizen genoemd) kun je lotgenoten ontmoeten. Dit zijn mensen die begrijpen wat je doormaakt, omdat zij in dezelfde situatie zitten. In deze centra worden diverse activiteiten georganiseerd voor lotgenotencontact.

Patiënten, ex-patiënten, naasten en nabestaanden zijn welkom in een van de inloophuizen. Er zijn verspreid door het land vele locaties, waardoor er ook een Centrum voor leven met en na kanker bij jou in de buurt is. Je kunt hier terecht voor:

 • Gespreksgroepen
 • Activiteiten
 • Een luisterend oor
 • Het delen van je ervaringen
Video afspelen

Patiëntenorganisatie

De NFK, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, lees je wat patiëntenorganisaties voor je kunnen betekenen. Bij een patiëntenorganisatie kun je terecht voor lotgenotencontact en daarmee mensen ontmoeten die hetzelfde doormaken als jij.

De specialisten bij de NFK maken zich sterk voor de kwaliteit van het dagelijks leven van (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Zij zetten zich in voor onder andere:

 • Goed leven met kanker
 • Passende zorg in het juiste ziekenhuis
 • Gelijke toegang tot innovatieve behandelingen
 • Inbreng van patiëntenperspectief bij wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen
Video afspelen

Kanker.nl

Op kanker.nl kun je online jouw verhaal delen. Je maakt hiervoor een (gratis) account aan, waarna je kunt starten met online lotgenotencontact. Deze website is hét centrale online platform in Nederland met betrouwbare informatie over kanker.

Je kunt hier terecht als (ex)kankerpatiënt, naaste en nabestaande. Je kunt via dit platform contact opnemen met professionals via chat, telefoon en e-mail. Met een account kun je verder:

 • Blogposts en gesprekken lezen
 • Zelf  blogposts starten
 • Reageren op gesprekken en blogposts
 • In contact komen met lotgenoten

CancerConnect

CancerConnect is een netwerk van (ex)kankerpatiënten die graag mentale en praktische ondersteuning bieden. Niemand begrijpt jou namelijk zo goed als een ervaringsdeskundige die dezelfde soort kanker heeft gehad. 

CancerConnect koppelt jou aan een buddy die hetzelfde heeft meegemaakt. Aan deze lotgenoot kun je al je vragen stellen wanneer jij dat wilt. Natuurlijk is hij of zij er ook voor je als je gewoon even je hart wilt luchten of iets wilt delen.

Vaarkracht

Vaar mee met stichting VaarKracht. Deze prachtige stichting heet jou en je dierbaren welkom aan boord. Door heel het land  worden er namelijk mooie onvergetelijke vaartochten georganiseerd voor kankerpatiënten en hun naasten. Vergeet even al je zorgen, terwijl de wind zacht in je gezicht blaast.

Je kunt deelnemen aan de volgende vaartochten:

 • PrivéVaartocht: enkel met de mensen die je zelf uitnodigt
 • GroepsVaartocht: leer anderen (lotgenoten) kennen
 • WaterHuis: geen vaartocht, wel heerlijk ontspannen op het water
Video afspelen

Alles op een rijtje - regionaal lotgenotencontact

In het pdf-bestand dat je onder de groene knop vindt, staat een overzicht voor regionaal lotgenotencontact. We hebben voor de inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland en omgeving een overzicht met verschillende fysieke en online locaties waar je lotgenoten kunt vinden.

Met dit bestand op je telefoon, computer of tablet heb je altijd op een rijtje waar lotgenoten te vinden zijn. In onze regio zijn er een paar plekken, zodat je dicht bij huis gelijkgestemden kunt ontmoeten.

Video afspelen

Alles op een rijtje - landelijk lotgenotencontact

Onder de groene knop vind je een pdf-bestand met een overzicht van landelijke organisaties, fysiek en online, voor lotgenotencontact. Zo zie je direct waar je terechtkunt voor betrouwbare informatie over kanker en waar je lotgenoten kunt vinden.

Het is fijn dat je dit bestand op zak hebt. Hierdoor hoef je niet zelf op zoek te gaan naar deze locaties en websites. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd als je kanker hebt. Lotgenoten kunnen je helpen jouw behandelperiode wat prettiger te maken waar kan.

Neem contact op

Chat met ons

Stuur een chatbericht. Je krijgt snel een antwoord.

Maandag t/m vrijdag 14:00 – 16:00 uur

Mail je vraag

Stuur een mailtje. Je krijgt altijd een persoonlijk antwoord.

Bel met ons

Bel ons direct. Of laat een voicemail achter. Dan bellen we je terug.

085 – 22 51 006

Maandag t/m vrijdag 14:00 – 16:00 uur

Bellen is kosteloos

 

© 2023 Stichting Wegwijzer bij kanker - Powered by Maatos