Video's
Lotgenotencontact bestaat er op veel verschillende manieren. Zo kun je gesprekken voeren met lotgenoten of andere mensen die kanker hebben (gehad) ontmoeten tijdens georganiseerde activiteiten. Het is onwijs waardevol om mensen te spreken die in een vergelijkbare situatie zitten (of zaten) als waarin jij je nu bevindt. Zulke verhalen kunnen vragen die je hebt beantwoorden of bevestiging geven van de gevoelens die jij hebt.
Video’s van artsen, nabestaanden en lotgenoten
Persoonlijke verhalen
In ieder filmpje komt een lotgenoot aan het woord. Sommige lotgenoten hebben kanker gehad, maar er staan ook video’s tussen van mensen die nog steeds zien zijn. Aan de titel van iedere video is te zien welk onderwerp er wordt besproken. Dit kan misschien confronterend voor je zijn. We adviseren dan ook om de tijd en rust te nemen om een uitgekozen filmpje te bekijken. Het is wellicht fijn om zo’n video te bekijken met een partner of andere naaste erbij. Zo ben je niet alleen op het moment dat het te confronterend wordt.
Persoonlijke verhalen
Verhalen van naasten
Iedereen wordt geraakt bij de diagnose kanker. Niet alleen de patiënten, maar ook naasten. Voor naasten kan het enorm fijn zijn om verhalen te horen van andere mensen die kanker van dichtbij hebben meegemaakt. Als naaste beland je vaak al in een verzorgende rol. Bovendien komt er veel op je af. In de video’s van deze afspeellijst komen naasten aan het woord. Ze vertellen hoe zij de periode hebben ervaren waarin hun geliefde kanker had. Ook geven ze waardevolle tips mee. Ons advies is om deze video’s zeker te bekijken, alleen of samen met jouw geliefde die kanker heeft.
Oog voor de naasten
Kinderen en jongeren met kanker
Jaarlijks krijgen honderden kinderen (0 tot 18 jaar) en duizenden jongvolwassenen (18 tot 39 jaar) de diagnose kanker. Voor deze jonge mensen is er specifieke hulp. Als kind of jongvolwassene kan het hebben van kanker soms eenvaam voelen, omdat er vaak oudere patiënten op de oncologische afdeling te vinden zijn. Daarbij hebben ouders en verzorgers vaak behoefte aan informatie over bepaalde onderdelen in het ziekteproces van hun kind. In deze video’s komen onder andere aan bod:
- Een jongerenwerker
- Een psycholoog
- Een bestuurslid van het Prinses Máxima Centrum
- Een bestuurslid van Stichting Jongeren en Kanker
Kinderen/jongeren en kanker
Zorgverleners aan het woord
In deze afspeellijst komen zorgverleners aan het woord. Er bestaan ontzettend veel specialismen die zich bezighouden met kanker. Wellicht koppel je sommige zorgverleners in eerste instantie niet aan kanker. De zorgverleners die onder andere aan woord komen, zijn:
- Een oncologieverpleegkundige
- Specialisten over multidisciplinair overleg tussen (regionale) ziekenhuizen
- Een huisarts/palliatief kaderarts
- Een gastro-intestinaal en oncologisch chirurg
- Een diëtist met de focus op oncologische diëtetiek
- Een logopedist
Zorgverleners aan het woord
Als de dood nabij is
Wanneer je te horen krijgt dat je bent uitbehandeld, brengt dit uiteraard veel emoties, vragen en geregel met zich mee. Je wilt nog wat onvergetelijke momenten beleven. Ook is het belangrijk om alles te regelen voor jouw laatste levensfase en daarna voor de nabestaanden. In deze afspeellijst komen mensen aan het woord over:
- Stichting Vaarwens: bezorgt een onvergetelijke dag op het water aan iedereen die in de palliatieve fase zit.
- Hospice ‘In Vrijheid’: dit is een hospice die een huiselijke sfeer probeert te creëren. Hier leven uitbehandelde kankerpatiënten die op zeer korte termijn komen te overlijden.
- Omgaan met verlies: als je kanker krijgt, verlies je op meerdere manieren dingen in het leven.
- Een boodschap voor mensen met een palliatieve diagnose rondom kanker.
Als de dood nabij is
Overige onderwerpen
Er is ontzettend veel te vertellen over kanker. Daarom laten wij graag over elk onderwerp iedereen aan bod. Over sommige onderwerpen hebben we geen aparte afspeellijst. Deze video’s zijn te vinden in de onderstaande afspeellijst. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:
- Kanker en cultuurverschillen
- Huis aan het Water: een centrum voor leven met en na kanker
- Werken met en na kanker
- Kanker in Beeld: verwerken door creatieve expressie
- Cobra Museum: een tentoonstelling over mensen met kanker