Video afspelen

Fysieke gesteldheid

Hulp bij je fysieke gesteldheid bij kanker is helemaal niet gek om te vragen. Kanker, en voornamelijk de behandeling tegen jouw kanker, kan zorgen voor lichamelijke klachten. Denk aan pijn, moeite met slikken, herstel na een operatie en oedeemontwikkeling. 

Twijfel niet als je klachten ontwikkelt. Neem contact op met je behandelend arts in het ziekenhuis of met je huisarts. Niet wachten, gewoon doen. Er is namelijk ontzettend veel gespecialiseerde zorg beschikbaar om jou te helpen bij je fysieke gezondheid. Hieronder vind je een overzicht van specialisten.

Video afspelen

Oncologiefysiotherapeut

Als je kanker hebt of hebt gehad kunnen er problemen zijn ontstaan door de ziekte of de behandelingen. Oncologiefysiotherapeuten kunnen jou helpen in iedere fase van het ziekteproces en bijvoorbeeld een persoonlijk sportplan voor je opstellen. Dit kan resulteren in persoonlijke behandelingen of onder meer trainen in een kleine groep met andere lotgenoten. 

Video afspelen

Logopedist

Een logopedist is er voor jou als slikken of eten moeilijk gaat als gevolg van kanker of jouw behandelingen. Andere problemen, zoals stemproblemen en keelpijn, kunnen ook (grotendeels) verholpen worden door een logopedist. 

Informeer bij je behandelend arts of kijk op de website voor meer informatie. Zo kom je erachter waar een logopedist jou bij kan ondersteunen.

Video afspelen

Diëtist

Een diëtist kan jou helpen als eten en drinken lastig is. Door de kanker en de behandelingen kun je te veel afvallen of juist te veel aankomen. Daarbij verandert je smaak vaak, waardoor het zoeken is naar nieuwe maaltijden die je wel lust. Ook mag je sommige dingen niet eten als je bijvoorbeeld chemotherapie krijgt.

Informeer bij je behandelend specialist of huisarts naar de mogelijkheden van een diëtist. 

Video afspelen

Oncologieverpleegkundige van de thuiszorg

Misschien gaat het momenteel niet helemaal goed met jouw fysieke gesteldheid bij de kanker. Overweeg dan eens extra verpleegkundige hulp thuis. Er bestaan oncologieverpleegkundigen in de thuiszorg die je kunt inschakelen om het zelfstandig wonen iets gemakkelijker te maken.

Video afspelen

(Huis)arts

Als je pijn hebt of andere lichamelijke klachten bij kanker ervaart, is het niet verstandig hiermee te blijven rondlopen. Ga voor advies naar je huisarts of je behandelend arts in het ziekenhuis.

Je arts kan je helpen de juiste hulp in te schakelen. Er bestaan namelijk ontzettend veel specialisten op het gebied van fysieke gesteldheid bij kanker. Zo kan de oorzaak van jouw klachten worden aangepakt, waardoor het lichamelijk beter kan gaan tijdens of na de kanker.

Video afspelen

Verwijsgids fysieke gesteldheid bij kanker

Via Verwijsgids Kanker van het integraal kankercentrum Nederland vind je specialisten bij jou in de buurt die je helpen bij het verbeteren van je fysieke gesteldheid tijdens of na de kanker.

Neem contact op

Chat met ons

Stuur een chatbericht. Je krijgt snel een antwoord.

Maandag t/m vrijdag 14:00 – 16:00 uur

Mail je vraag

Stuur een mailtje. Je krijgt altijd een persoonlijk antwoord.

Bel met ons

Bel ons direct. Of laat een voicemail achter. Dan bellen we je terug. 

085 – 22 51 006

Maandag t/m vrijdag 14:00 – 16:00 uur

Bellen is kosteloos

 

© 2024 Stichting Wegwijzer bij kanker - Powered by Maatos